onsdag 25. november 2009

Well known architect

Frank Lloyd Wrightimage

Born June 8, 1867- April 9, 1959. He was one of they most egregious architect in the first half of the 20centery and designed more than 1,000 projects.Wright was also an interior designer, writer and educator.

He Practiced a style known as organic architecture, a style in architecture where the relationship between the building and the nature around it was important. The building and the nature have to go together. 

imageFallingwater

Le Corbusier image

Born October 6, 1887- August 27, 1965, His name was Charles-Édouard Jeanneret-Gris, but he chose to be known as Le Corbusier. Le Corbusier was a Swiss- French architect, designer, urbanist, writer and a painter. He was born i Switzerland, but become a French citizen in his 30s.                                             Chaise Lounge

Le Corbusier become famous for being on of the pioneers of what now is called modern architecture. The architects in this styre wished to make something clean and new. The use of geometric forms and glass was central in the modern architecture. Only the functionals was used, and because of that ornament was something  they get rid of.

image Villa Savoie

fredag 13. november 2009

Farger og NCS

I dag hadde vi noen timer på skolen hvor vi skulle jobbe med farger, så her kommer det litt om farger, NCS og fargesetting.

FARGER

Farger er pigmenter plassert på en flate som ved hjelp av reflektert lys gir øye vårt en fargeopplevelse, som vil si at farger er reflektert lys. Uten lys ser vi ikke fager, så vi kan si at fargene «kommer» fra lyset. Fargene forandrer seg også etter hvilken farge lyset har og hvor mye lys det er.

NCS- Natural Colour System 

NCS er det naturlige fargesystemet og det er bygget på hvordan vi mennesker ser fargene. Farge systemet er norsk standar og det ledene fargesystemet i Europa.

NCS har fire grunnfager som er gult, rødt, blått og grønt, og to fargenøytrale grunnfager som er svart og hvit.

imageGrunnfagene brukes i fargesirkelen hvor gult er mot nord, rød mot vest, blå mot sør og grønn mot øst. Mellom to av grunnfargene ligger det uendelig mange fargetoner.

Fargene på fargesirkelen er bare kulørsterke fager som er blandet sammen av de rene grunnfargene.

Når vi begynner å blande fargene med svart og hvit setter vi dem i fargetrekanten, hvor den kulørstreke fargen står på toppen av trekanten. På fargetrekanten blir fargen lysere og lysere eller mørkere eller mørkere etter hvor den står på trekanten. Farger får også mindre kulør. Trekanten har to skalaer, den ene som viser hvor mye svart det er i fargen og den andre som viser hvor mye kulør det er. Ved hjelp av trekanten kan vi lese oss til hva fargen består av.

 image

Her har vi fargetrekanten for fargen Y60R.

Y60R betyr at fargen består av 60% Rødt og 40 % Gult.

Den fargen som er markert i trekanten er S1060-Y60R. Det betyr at fargen har 10% svart i seg og 60% kulør og består av 60% Rødt og 40 % Gult. Hvitheten i fargen finner du ved å trekke fra 60% og 10% fra 100% og da får man 30%.

FARGER I ROM

Vi fargesetter rommet med maling, tapeter, tekstiler og med møbler o.l. Vi bruker også naturfager for å fargesette, som for eksempel med å legge panel på veggene som har treets farger.

Fargene forandre hvordan rommet virker på oss og de har også en psykologisk virkning på oss. 

imageLyse farger i et rom gjør at rommet viker større,siden hvit og lyse farger reflekterer lys, mens mørke fager spiser lyset og gjør at rommet virker mindre. Hvitt tak får taket til å vike høyere opp enn det virkelig er, og med en mørk farge i taket vil da det motsatte skje og taket vil virke lavere.

Med varme farger som rødt, gult og orange vil rommet virke varmere og lunere, enn om rommet hadde en kald farge som blått.

Når vi fargesetter et rom kan vi bruke flere kombinasjoner. Vi kan bruke kontrastfager som rødt og grønt som er farger som fremhever hverandre og får hverandre til å virke klare. Men hvis en bruker like stor mengde av begge fargene vil resultatet bli urolig og voldsomt. Og man må derfor la en av fagene dominere slik at det blir ro.

En kan også bruke nabofarger, altså de fargene som er fra samme fjerdedel eller halvdel av fargesirkelen. Slike fager har et fellespreg som kan gi ro og helhet i rommet.

imageTon-i-ton er også en fargekombinasjon, da fargesetter man rommet  i farger som har samme nyanse med varierende grad av lyshet, mørket eller renhet. Ton-i-ton fager finner man på fargetrekanten. Et rom med bare hvitaktige farger får et lett og lyst preg  Kontor innredet med ton-i-ton farger 

Lyssettingen av rommet har også veldig mye å si om hvordan resultatet av fargevalget blir.

FARGENES PSYKOLOGISKE VIRKNING

De forskjellige fargene kan påvirke oss på forskjellige måter. Noen farger får oss til å slappe av og føle ro, mens andre gir oss energi og gir oss bedre humør.

imageDette er noe som kan brukes når en fargesetter et rom, for eksempel på et kontor kan man bruke gul, som er en farge som skjerper konsentrasjonen og gir klarhet for å ta beslutninger, eller orange som gir energi og mer kreativitet. Blå er en farge som øker læringskapasiteten, og som gir ro, stabilitet og harmoni, og er kanskje derfor en passende farge å bruke i et klasserom.

 

Kilder:

-Skole boka, Interiør og romkunnskap

-http://lightlines.no/farger

fredag 30. oktober 2009

Google SketchUp

I noen dager nå så har jeg jobbet litt med Google Sketchup, og har funnet ut at det er litt artig:) Sketchup er et program hvor du kan tegne ting i 3D, og til nå har jeg tegnet noen stoler, og samtidig blitt kjent med verktøyne som er i programmet.

Jeg har sett på  denne videon for å lære litt:

Her er det  jeg har tegnet til nå:

stol 3

stol 1

 

 

Disse stolene har jeg tegnet etter videon:)

sofa

Art Deco

Her er det ferdige resultatet av kapittel Art Deco som skal bli en del av stilhistorie boka som klassa skal lage.

Jeg og Kristin har samarbeidet og skrevet litt hver om de temaene innen Art Deco som vi har valgt å ta med. Jeg skrev da om Interiør, mote, smykker og plakat design og Kristin tok da innledningen, generelle kjennetegn, arkitektur og male kunst.

Art Deco
View more documents from guest0820191.

 

Du kan se de andre kapittlene inne på bloggene til de andre i klassa, som er linket på høyre side under VG3 Interiør Katta:) 

onsdag 28. oktober 2009

Nytt InDesign forslag

forsideJeg var ikke så veldig fornøyd med mitt første forslag, så i går begynte jeg på et nytt et:) Det forslaget jeg kom fram til da, ble jeg veldig fornøyd med, og det er det forslaget jeg og Kristin har bestemt oss for å bruke i boka vi ska lage.                                Her er framsia, med fine Art Deco bilder:P

riktigHer ser du den ene siden av boka:)  

 

fredag 16. oktober 2009

Arbeidstegning/ opptegning av stol

Her er min opptegning av stolen fra domkirkeodden. Den er tegnet opp i målestokk 1:2, og jeg har tegnet den opp som plan, front bilde og snitt.

 DSC_0198

Før vi begynte med denne oppgaven, så øvde vi oss på å tegne opp stoler som arbeidstegning. Da fant vi en stol her på skolen, målte den og tegnet den opp.

Her er da min øve opptegning: DSC_0205

torsdag 15. oktober 2009

Layout Forslag

NÅ har vi begynt å prøve ut programmet InDesign, som er det programmet vi skal bruke når vi skal lage boka om stilhistorier.

Her er mtt forslag :

In design sak

mandag 5. oktober 2009

Stoltegning på Domkirkeodden:)

Her er vi på Domkirkeodden og tegner stolen:)

fredag 2. oktober 2009

Stol Oppgave

image Dette er den oppgaven vi i klassa jobber med nå, og den går ut på å oppmåle gamle stoler, tegne dem opp som plan, front bilde og snitt. Vi skulle også tegne en perspektivskisse av stolen og ta bilder. En annen ting vi skal også jobbe med er stilhistorie, og da skal vi jobbe to og to og skirve om den stilarten stolen våres har. Og til slutt skal vi samle det alle har skrevet og lage en bok/mappe.

 

DSCF1943Vi dro ned på Domkirkeodden tirsdag forrige uke, og der hadde de et utvalg av stoler. Vi gikk da sammen to og to og valgte en stol sammen, som vi målte opp og tegnet skisser av. Jeg og Kristin valgte den SØTE stolen som jeg har lagt ut bilder av:)

torsdag 1. oktober 2009

Sverre Fehn

Den 28. August var hele klassa på Fehn Symposium, på Domkirkeodden. Der var det flere forelesere som snakket om Sverre Fehn og hans verk og arbeid.

Vi var så heldige at vi fikk vere med på tre av dem, og dette er rapporten jeg og Kristin skrev om disse forelesningene og om Sverre Fehn:)

Sverre Fehn
View more documents from guest0820191.

Perspektiv linjer

Dette er en oppgave vi fikk mens vi jobbet med perspektiv.

Det første vi gjorde var å ta bilder av et rom hjemme hos oss, eller på skolen. Så skulle vi åpne et av bildene i photoshop, hvor vi skulle finne perspektiviske linjer i bildet. På bilde nedenfor ser du hvordan linjene krysser hverandre i et punkt, som da blir da forsvinningspunktet.

Linjer i rom copy

Her her ser du perspektivlinjer i en trapp og i nedskråning, og da ser du at man får flere forsvinningspunkt og horisontlinjer :)

perspektivbilde3 '  perspektivbilde4

onsdag 30. september 2009

Visittkort

Visittkort oppgaven hadde vi for noen uker siden, og den oppgaven gikk så enkelt ut på å lage et visittkort til oss selv. Jeg lagde mitt i Photoshop og ble faktisk ganske fornøy med det:) 

kort copy

Perspektiv

Vi har jobbet mye med perspektiv de første ukene av året, og her er et etpunktperspektiv jeg har tegnet av klasserommet:)

Perspektiv

tirsdag 29. september 2009

Første oppgave

Den første oppgaven vi fikk i år var å innrede klasserommet. Da skulle vi jobbe to og to sammen, og jeg jobbet sammen med Kristin:)

Det første vi måtte gjøre var å måle opp rommet, og tegne det opp. Og så var det bare å begynne å innrede rommet, noe som viste seg å ikke være så lett. Klasserommet er ikke stort, så å få plass til 15 pulter og en del oppbevaringsplass var en vanskelig oppgave, men til slutt kom vi fram til denne løsningen:

plan1snitt 222snitt12

 

Løsning var ikke akkuratt perfekt, siden det var litt for lite plass mellom pultene, men men…

Løsningen som ble brukt i klassserommet var den læreren våres hadde laget og det den her:

 

Klasserom plan revA snitta-a snittb-b

Her har hun jobbet i Autocad, noe vi også snart skal begynne og jobbe med:)